Doorgaan naar inhoud
Incontinentie en toch een goede en droge nachtrust

Incontinentie en toch een goede en droge nachtrust

Incontinentie is een veelvoorkomend probleem dat miljoenen mensen wereldwijd treft. Hoewel het een veelvoorkomend onderwerp is, rust er nog steeds een taboe op en kan het een grote impact hebben op het dagelijks leven van mensen, vooral als het de nachtrust verstoort. Een goede nachtrust is cruciaal voor een gezond leven maar incontinentie kan dat bemoeilijken. In deze blog delen we enkele tips om een goede en droge nachtrust te krijgen.

Waarom is nachtelijke incontinentie een probleem?

Nachtelijke incontinentie, of bedplassen, kan verschillende oorzaken hebben, waaronder medische aandoeningen, veroudering, medicatie en stress. Tijdens de nacht wordt incontinentiemateriaal langer gedragen dan overdag, wat de kans op lekken vergroot. Dit kan leiden tot verstoorde slaap, huidirritatie en schaamtegevoelens. Het is daarom belangrijk om effectieve oplossingen te vinden om dit probleem aan te pakken. Het kan ook zijn dat er overdag geen sprake is van incontinentie en dan heb je alleen in de nacht incontinentiemateriaal nodig.

Gebruik incontinentie wat past bij jouw omstandigheden

Om 's nachts droog te blijven bij incontinentie is het essentieel om het juiste incontinentiemateriaal te kiezen. De hoeveelheid urineverlies bepaalt welk type materiaal het beste bij jou past. We hebben hier al een blog over geschreven dus als je meer wilt weten hierover lees deze dan hier.  Als je 's nachts vaak kleine hoeveelheden urine verliest, is minder absorberend materiaal mogelijk voldoende. Als je echter te maken hebt met grotere hoeveelheden urineverlies, heb je iets met een hogere absorptiecapaciteit nodig.

Nachtelijk incontinentiemateriaal

Bij het kiezen van incontinentiemateriaal voor de nacht moeten de volgende dingen worden meegenomen.

Absorptiecapaciteit: Zorg ervoor dat het materiaal genoeg absorptie biedt voor de hoeveelheid urineverlies die je ervaart. Producten met een hoge absorptiecapaciteit zijn vaak dikker en zwaarder, maar bieden extra bescherming.

Pasvorm: Het materiaal moet goed aansluiten op je lichaam om lekkage te voorkomen. Een nauwsluitende pasvorm zorgt voor meer comfort en minder kans op doorlekken.

Comfort: Omdat incontinentiemateriaal de hele nacht gedragen wordt, is comfort een belangrijk aandachtspunt. Ademend materiaal kan helpen om huidirritatie te voorkomen en het gevoel van verstikking te verminderen.

Voor degenen die een lichte mate van incontinentie hebben, kunnen dunne, discreet ontworpen producten voldoende zijn. Dit zijn vaak inleggers die makkelijk in ondergoed passen en discreet zijn. Voor mensen met matige tot ernstige incontinentie zijn er dikkere producten zoals slips, broekjes of inleggers met een hogere absorptiecapaciteit.

Andere maatregelen die bijdragen aan een droge nacht:

Bedonderleggers: Dit extra beschermende materiaal kan onder de lakens worden geplaatst om je matras te beschermen tegen vocht en nare geurtjes die moeizaam uit het matras te krijgen zijn. Wil je meer weten over het assortiment bedonderleggers van Zorgverbond, kijk dan op de pagina bedonderleggers.

Hygiëne: Zorg voor regelmatige vervanging van incontinentiemateriaal om huidirritatie te voorkomen en het risico op infectie te verminderen. Wanneer het incontinentiemateriaal het goede absorptievermogen heeft, kun je dit gerust een hele nacht dragen.

Slaappositie: Probeer verschillende slaapposities uit om te zien welke het minst vatbaar is voor lekkage mocht dit nodig zijn. Wanneer dit niet uitmaakt dan is het noodzakelijk om te kiezen voor incontinentiemateriaal met een hoger absorptievermogen.

Incontinentie kan het dagelijks leven verstoren, maar met het juiste materiaal en wat aanpassingen kan je een goede nachtrust behouden. Kies het juiste incontinentiemateriaal dat past bij jouw specifieke behoeften en aarzel niet om hulp te zoeken bij een arts of specialist voor advies over de beste opties. Met de juiste aanpak kun je 's nachts droog blijven en genieten van een rustgevende slaap.

Hoe kies je de juiste bedonderlegger?

Absorptiecapaciteit: Net als bij incontinentiemateriaal is de absorptiecapaciteit belangrijk. Kies een bedonderlegger die voldoende vocht kan opnemen zodat je matras goed beschermd blijft.

Wasbaar of wegwerp: Bedonderleggers zijn verkrijgbaar in zowel wasbare als wegwerpvarianten. Wasbare onderleggers zijn milieuvriendelijker, terwijl wegwerponderleggers handig zijn in gebruik en gemakkelijk weggegooid kunnen worden na gebruik.

Grootte: Zorg ervoor dat de bedonderlegger groot genoeg is om de meeste van het bed oppervlak te bedekken. Hierdoor wordt het risico op vocht in het matras verminderd.

Tips voor een goede nachtrust

Naast het gebruik van hoogwaardig incontinentiemateriaal en bedonderleggers zijn er andere stappen die je kunt nemen om een goede nachtrust te bevorderen. Enkele van deze tips delen we graag met je.

Houd een consistent slaapschema aan

Een consistent slaapschema helpt het lichaam in een ritme te komen en vermindert stress. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Je zult merken dat je lichaam door het ritme ook zelf aangeeft naar bed te willen.

Vermijd cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen de blaas irriteren en de kans op nachtelijke incontinentie vergroten. Vermijd deze dranken in de avonduren en kies voor rustgevende kruidenthee of water.

 

Zorg voor een comfortabele slaapomgeving

Een comfortabele slaapomgeving kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust. Zorg ervoor dat de slaapkamer koel, donker en stil is. Gebruik zachte kussens en een comfortabel matras.

Beperk de inname van vloeistoffen voor het slapen

Een eenvoudige manier om de kans op nachtelijke incontinentie te verminderen, is door de inname van vloeistoffen in de avonduren te beperken. Probeer 1-2 uur voor het slapengaan geen grote hoeveelheden te drinken.

Nachtelijke incontinentie kan een uitdagend probleem zijn, maar met de juiste strategieën en hulpmiddelen kun je een goede en droge nachtrust krijgen. Je incontinentiemateriaal bestel je gemakkelijk en discreet bij Zorgverbond. Door het gebruik van hoogwaardig incontinentiemateriaal, bedonderleggers en het volgen van de bovenstaande tips kun je het risico op lekken verminderen en een betere nachtrust bevorderen. Het is ook belangrijk om open te zijn over het probleem en ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er oplossingen zijn om je te helpen een comfortabele en droge nachtrust te krijgen.

Vorig artikel De impact van incontinentie op de mentale gezondheid
Volgend artikel Reizen en incontinentie: tips voor onderweg en op vakantie